Keten Tohumunun Kadın Sağlığı Üzerindeki Faydaları

antalya kadın doğum uzmanıKETEN TOHUMU NEDİR? KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Keten tohumu, omega-3 yağ asitleri, lif ve lignan gibi bileşikler açısından zengin bir tohum türevidir.

Kan şekeri düzeyini dengelemeye yardım eder.

Kilo kontrolünü kolaylaştırır.

Kemik kütlesinin korunması konusunda olumlu etkileri vardır.

Tansiyon ve kolesterol düzeylerini düşürücü etkisi vardır.

Keten tohumu, omega-3 yağ asidi seviyesini artırmaktadır. Bu etkisiyle kalp hastalıklarının önlenmesinde büyük bir güce sahiptir.

Atardamarlarda aterosklerotik plakların oluşumunu engelleyerek kalp krizi ve inme riskini azaltır. Mide-barsak hareketlerinde düzenleyici olarak görev alır; kabızlığı giderir ve dışkı hacminin artmasına sağlayarak ishali önler.

İçerdiği omega-3 yağ asitleri Alzheimer'a karşı koruma sağlar.

Serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlar üzerinde düzenleyici etki göstererek depresyonu engeller.

KETEN TOHUMUNUN İÇERDİĞİ BESİNLER NELERDİR

Keten tohumunun içerdiği besinler şu şekildedir:keten tohumunun menopozda önemi

· Enerji

· Protein

· Yağ

· Fosfor

· Folat:

· Karbonhidrat

· Lif:

· Kalsiyum

· Magnezyum

· Potasyum

Lutein Zeaksantin

Lignan

Keten Tohumunun Kemik Dansitesi Üzerindeki Etkileri

Keten tohumu yüksek düzeyde alfa-linoleik asit içerir. Bu molekül vasıtasıyla kemik kütlesinin korunmasında ve arttırılmasında etkin rol oynar. Keten tohumu kemik dansitesi ve mineral içeriğini geliştirir. Linoleik asit kronik iltihabı azaltarak kemik kaybını ve osteoporozu azaltır.

Keten Tohumunun Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri

Keten tohumu, antioksidanlar açısından diğer besinlere oranla zengindir. Yağ asidi, Omega 3, alfa-linoleik asit, lif ve ligan içerdiğinden bağışıklığı artırmaya yardım eder ve vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı korunmasında önemlidir.

Keten Tohumunun Bağırsak Sağlığı üzerindeki Etkileri

Keten tohumu, bağırsaklardaki bakteriler tarafından fermente edilen, çözünür ve çözünmez olmak üzere iki tür lif içerir. Çözünür lifler bağırsaklardaki suyu emer ve sindirimi yavaşlatır. Keten tohumu lif kaynağıdır. Sindirilemeyen bir karbonhidrat olan lif, dışkıya hacim kazandırır ve sindirim sisteminde hareket etmesini kolaylaştırır. Keten tohumu dışkının hacmini artırarak kabızlığı gidermeye yardımcı olur.

Keten Tohumunun Kolesterol Seviyeleri üzerindeki Etkileri

Keten tohumu, içinde bulunan fitosteroller sayesinde bağırsaklardaki kolesterol emilimine yardımcı olur. Keten tohumu tüketmek kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerini düşürülmesine katkıda bulunarak vücudun yağları atmasına yardımcı olur.

Keten Tohumu Bazı Kanserlerin Oluşum Riskini Azaltabilir

Keten tohumu içindeki omega-3 yağ asitleri sayesinde; kanser hücrelerinin çoğalmasının önleyerek, büyümesinin yavaşlamasına yardımcı olur. Belirli kanser türlerine karşı önleyicidir. Özellikle meme, prostat, cilt ve akciğer kanseri gibi kanser türlerine karşı bağışıklığı destekler. Keten tohumunun içeriğindeki lifler kolon kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin oluşumunu baskılamaya yardım eder Malign tümör hücrelerinin büyümesine ve yayılmasına engel olarak kansere karşı koruma sağlayabilir

Keten Tohumunun Kan Şeker Seviyesi Üzerindeki Etkisi

Keten tohumu yüksek oranda lif içerdiğinden sindirilmesi uzun sürer ve kan dolaşımında şeker salınımını yavaşlatabilir. Çözünemeyen lifler ise lignan içerdiğinden kalp sağlığı için faydalı olarak kan şekeri dengesini sağlar. Araştırmalara göre günde 10-20 gram keten tohumu tüketimi kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.

Keten Tohumunun Cilt Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Keten tohumun içeriğindeki lignan maddesi cildin sarkmasını önleyerek, sıkılaşması sağlayan, cildi besleyerek nemlendiren antioksidan ve yağ asitleri açısından zengindir.

Keten Tohumunun Kilo Verme Üzerindeki Etkisi

Keten tohumunun içerisinde bulunan lifler su ile birleştiğinde jel kıvamına gelerek kişide tokluk hissi yaratır. Günde 2 kaşık keten tohumu tüketen kişilerde özellikle bel çevresinde zayıflama ve kilo kaybı görüldüğü tespit edilmiştir.

Keten Tohumunun Akıl Ve Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Keten tohumu beyin hücrelerini korumaya, hafıza, dikkat ve problem çözme gibi bilişsel işlevlerin gelişmesine destek olur.

Keten tohumunun içerdiği omega-3 yağ asitleri Alzheimer'a karşı koruma sağlar.

Serotonin ve dopamin gibi ruh halinin düzenlenmesinde rol oynayan bir nörotransmitterlar için düzenleyici etki gösterir.

Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

Lifler ve lignanlar içeren keten tohumu yağı, kalp hastalıkları, ateroskleroz, diyabet, artrit türleri, osteoporoz, otoimmün hastalıklar ve nörolojik bozukluklarının gelişme riskini azaltırken, semptomları da hafifletir.

Keten tohumu yağı, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir, kan basıncını düşürmeye yardım eder. Tokluk hissi verip, iştahı azaltarak kilo kontrolünü kolaylaştırır. Atardamar elastikiyetini artırır, kabızlık ve ishal tedavisinde destekçidir. Kolesterolü düşürmeye ve sindirim rahatsızlıklarını azaltmaya yardım eder.

Kızarıklık, şişlik ve kaşıntı gibi egzama semptomlarını ve cilt tahrişini azaltır, cildin nemlenmesini sağlar ve pürüzsüzlüğünü korumasına yardımcı olması keten tohumu yağının faydalarındandır.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılmalıdır?

· Keten tohumunu; içeriğindeki etken maddelerin aktifleşebilmesi için öğütülmüş olarak tüketmek önemlidir. Keten tohumu bütün halde tüketildiğinde sindirilmeden bağırsaktan geçtiği için fayda sağlamayabilir. Bunların dışında besin takviyesi olarak tercih edilen keten tohumunun birçok formu bulunur. Kanserden korunmada rol oynayan ve vücuda sağlık veren keten tohumu; toz, tablet ya da kapsül şeklinde kullanılabilir. Ancak biz hekimler doğal olarak alıp öğütülerek tüketilmesini önermekteyiz

· Yoğurdun içine karıştırarak, kurabiye, kek ya da ekmeklere pişirmeden önce ekleyerek tüketebilirsiniz.

· Keten tohumu tozunu suya ya da yapacağınız faydalı içeceklere ekleyebilirsiniz.

· Et veya sebze yemeklerine keten tohumu ekleyerek sağlıklı bir şekilde yiyebilirsiniz.

Keten Tohumu Tüketmenin Riskleri Var mıdır?

Keten tohumunu tüketmeden önce mutlaka uzmana danışarak olası etkilerine karşı önlem almak gerekmektedir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar, hamileler, emziren anneler, alerjik yapıya sahip olanlar keten tohumu tüketiminde dikkatli olmalıdır.

Keten Tohumu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ????????

Lifli yapısından dolayı tok tutucu özelliği bulunan keten tohumu, zayıflamak isteyenlere destek niteliğinde bir besindir. İnsülin direncini kırarak bel bölgesinde bulunan yağların erimesinde etkili rol oynar. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi kolaylaştırır. Bu yüzden keten tohumunun kilo verme konusunda destekleyici bir niteliği bulunmaktadır.

Keten Tohumunun Östrojen Hormonu üzerinde Etkisi Var mı?

Keten tohumu içeriğindeki lignan bir fitoöstrojendir. Fitoöstrojenler östrojen hormonu gibi davranarak vücutta östrojenik etki gösterirler.

Keten Tohumunun Testosteron Seviyelerini Düşürücü Etkisi Var mı?

Keten tohumunun içerdiği omega-3 yağ asitleri testosteronun azalmasına neden olabilir. Yapılan bir çalışmada, keten tohumu takviyesi alan ve genel yağ alımını azaltan erkeklerde testosteron seviyelerinin azaldığı görülmüştür.

Keten Tohumu Nasıl Saklanmalı? Hangi saklama Koşulları ile Keten Tohumundan En verimli Etkiyi Alabiliriz?

Keten tohumunu saklama koşulları; faydalarından en yüksek seviyede yararlanabilmek için çok önemlidir. Keten tohumu serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Ayrıca yağlı bir tohum olduğu için karanlık ve hava geçirmeyen bir kapta saklanması da önemlidir. Keten tohumu öğütülerek tüketilecek ise genellikle tüketmeden hemen önce öğütülmesi önerilir. Çünkü öğütülmüş keten tohumu tohum haline göre daha çabuk okside olabilir ve bozulabilir. Sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan kişiler için keten tohumu daha uzun süre kullanabilmek için buzdolabında saklanması önerilmektedir. Keten tohumunu saklama koşullarına dikkat ederek saklandığında tazeliği ve besin değeri korunabilir.

Keten Tohumunun Menopozdaki Önemi

Keten tohumu içinde lignon adını verdiğimiz bitkisel kaynaklı doğal östrojen bulunmaktadır. Özellikle bu doğal içerikli fitoöstrojen keten tohumunu tüketen menopozdaki kadınlarda; ateş basması, gece terlemeleri, sıcak basması gibi şikayetlerde oldukça azalma saptanmakatadır.

Menopozda sıcak basması, terleme, gece uykudan uyanma, uykuya dalmada güçlük gibi şikayetlerin primer sebebi östrojen seviyelerin düşmesidir.

Özellikle östrojen seviyelerindeki düşüş, beyindeki sıcaklık düzenleyici merkez olan hipotalamusu etkiler.

Hipotalamus, vücut sıcaklığını düzenleyen bir termostat gibidir.

Östrojen seviyeleri düştüğünde, hipotalamus yanlış bir şekilde vücudun aşırı ısındığını algılayabilir ve bu nedenle vücut ısısını düşürmek için çeşitli mekanizmaları devreye sokar.

Keten tohumunu günlük 2 yemek kaşığı kadar, taze öğüterek tüketmek; sıcak basması ve terleme gibi semptomlarda belirgin bir rahatlamaya sebep olur.

Bunun dışında keten tohumu östrojenik etkisi ile menopoz döneminde hızlanan kemik erimesi(osteoporoz) üzerinde de azaltıcı etkiye sahiptir. Keten tohumu kullananan kadınlarda osteoporozun yavaşladığı gösterilmiştir.

Bitkisel östrojen doğal olduğu için istediğimiz kadar tüketebileceğimiz anlamına gelmez.Keten tohumunu nekadar sıklıkta ve nekadar miktarda tüketebileceğiniz konusunda muhakkak hekiminize danışmanız gerekir.

Östrojen içerdiği için Keten Tohumu MEME, YUMURTALIK, RAHİM KANSERİ TEDAVİSİ ALMAKTA OLAN VE ENDOMETRİOSİS HASTALIĞI OLAN kadınlara önerilmemektedir.