Ağrılı Adet Regl Görme
Ağrılı adet görme Latincede dismenore olarak adlandırılır.
Ergenlik döneminden itibaren adet gören kadınların pek çoğunu etkileyen yaygın bir sorundur. Adet ağrıları karında tekrarlayan kramplar, sırt ağrısı ile başalar ancak mide bulantısı ve kusma gibi çeşitli semptomlar da ağrıya eşlik edebilir.
En sık görülen dismenore tipi Primer Dismenore’dir. Primer Dismenore altta yatan herhangi bir tıbbi durum saptanmaksızın ağrı olmasıdır.
Prostaglandin adı verilen nörotransmitterlerin rahimdeki kasılmalara neden olması ve ağrıya sebep olması ile ilişkilidir.
Sekonder Dismenore ise endometriozis, miyomlar veya pelvik inflamatuar hastalık (PID) gibi hastalıkların varlığından kaynaklanır.
Primer Dismenoreye Neden Olabilecek Sebepler:
- Aile hikayesi: Ailesinde adet ağrısı öyküsü olan kişilerde, adet ağrısı gelişme olasılığı daha yüksektir.
- Erken yaşta adet olma: İlk adet yaşı 11 yaş öncesi ise adet ağrısı olasılığınız daha yüksektir.
- Yoğun Adet Kanaması: adet dönemlerinde yoğun kanaması olan kadınlarda ağrının fazla olmasına sebep olabilir.
- Düzensiz adet siklusları: Düzensiz adet siklusları, prostaglandin seviyelerinde dalgalanmalara neden olabilir ve bu da ağrıya yol açabilir.
Sekonder Dismenore Nedenleri:
- Endometriozis: Rahmin iç tabakası olarak adlandırdığımız endometrium dokusunun. Rahimden farklı bir yerde oluşması durumunda ortaya çıkar.
- Miyomlar: Rahim kaslarından köken alan iyi huylu kitlelerdir.
- Pelvik inflamatuar hastalık (PID): Rahim, yumurtalıklar veya fallop tüpleri gibi üreme organlarının hepsini birlikte kapsayan yaygın ve gürültülü enfeksiyon durumudur
- Rahim içi araç (RİA)(Spiral): Rahim içine yerleştirirlen spirallari vücut bazen yabancı bir cisim gibi algılayarak rahimden dışarı atmaya çalışır. Bu durumda rahimde aşırı ağrı ve kasılmalara neden olabilir.
- Rahim ağzı darlığı: Rahim ağzının bazen doğuştan bazen de geçirilen operasyon ya da müdahalelere bağlı olarak, olması gerektiğinden daha dar olması durumunda adetler ağrılı olabilir.
- Doğumsal anomaliler: Rahim veya üreme organlarında doğuştan saptanan anomaliler ağrılı adet görmeye neden olur.
Ağrılı adet görmenin tanısında ayrıntılı bir tıbbi öykü ve fizik muayene esastır. Ultrasonografi, MRI veya kanda bakılan hormon tetkikleri gibi testler de sıklıkla istenilen tetkiklerdir.
Ağrılı Adet Görmenin Tedavisi:
Ağrılı adet görmenin tedavisi, altta yatan nedene bağlıdır.
Primer Dismenore Tedavisi
- Nonsteroid AntinflamatuarAğrı kesiciler: İbuprofen veya naproksen gibi ilaçlar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Sıcak kompres: Sıcak su torbaları kasları gevşetmeye ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Masaj: Karın bölgesine hafifçe yapılan masaj ; kas gerginliğini azaltmaya yardımcı olur.
- Egzersiz: Düzenli egzersiz, prostaglandin seviyelerini düşürerek; ağrıyı hafifletmede yardımcı olur.
- Akupunktur: Akupunktur tedavisi sonrasında ağrılı adet görme semptomlarının azaldığı bildirilmiştir.
Sekonder Dismenore Tedavisi
Tedavi altta yatan nedene bağlı olarak yapılır.
Endometriozis tedavisinde medikal veya cerrahi tedavi gerekebilir.
Miyomlar için medikal veya cerrahi tedavi gerekebilir.
PID için antibiyotik tedavisi uygulanır.
- Adet ağrıları günlük yaşamı engelliyorsa
- Adet ağrısıyla birlikte ateş, titreme veya vajinal akıntı gibi diğer semptomlar varsa (PID???)
- Adet ağrısı aniden ortaya çıkıp şiddetlenirse
- Adet kanaması ağrıyla birlikte normal zamandan fazla miktarda geliyorsa muhakkak hekim kontrolüne gitmelidir.
REGL AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Omega-3 yağ asitleri, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, yağsız proteinler ve tam tahıllar tüketmek, adet dönemlerinde sıvı alımının arttırılması, papatya ve rezene gibi sıcak bitki çayları içmek, lif oranı yüksek, yağ ve rafine şeker oranı düşük besinler tüketmek, ağrı kesici kullanmak regl ağrılarına iyi gelir.
AĞRILI ADET NEDEN OLUR?
Adet döneminde rahimdeki kanamanın atılması için rahim düzenli bir şekilde kasılır. Rahim kasılmaları sırasında rahme giden kan ve oksijen azalır böylece ağrı hissedilebilir. Rahim bu kasılmalar sırasında prostoglandin adı verilen kimyasallar ortaya çıkarır bunun sonucunda ağrı şiddetinde artmalar olabilir.
AĞRILI ADET GÖRME NEYİN BELİRTİSİ ?
Adet ağrısı ya da sancısı, uterus duvarında ki kasların ve kan damarlarının kasılmalarından dolayı ortaya çıkar. Bu ağrı kramp, mide ağrısı, bel ve bacak ağrısı olarak görülebilir. Dönemsel olarak görülen adet sancısı (dismenore), fibroidler, endometriozis ve adenomiyoz gibi durumlardan kaynaklanır.
AĞRILI ADET GÖRME GEBELİĞE ENGEL Mİ?
Prostaglandinlerin normal aktivitesinin neden olduğu adet dönem kramplarına birincil dismenore denir. Bu tür ağrılı dönem doğurganlığınızı olumsuz etkilememelidir.
ADET SANCISI ŞİDDETLİ OLMASI NORMAL MİDİR?
Adet döngüsü sırasında rahim kasılamalarına bağlı hafif ağrılar olabilir. Ancak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen şiddetteki ağrılar etyolojisi açısından araştırılmalıdır.
REGL DÖNEMİNDE AĞRIYI AZALTMAK İÇİN İLAÇ KULLANILIR MI?
Adet ağrısı tedavisinde genellikle ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Bu ilaçlar prostaglandin seviyesini etkilediği için ağrıyı azaltmaktadır. Kullanılan ağrı kesiciler ile kanama da bir miktar azalır fakat bunun hiçbir zararı yoktur. Genellikle kadınlar arasında kanamayla ‘kirli kan dışarıya atılıyor’ şeklinde bir düşünce yaygındır. Ağrı kesici kullanıp adet miktarı azaldığında rahatsız olan hastalar olabilir
REGL DÖNEMİNDE AĞRIYI AZALTMAK İÇİN SICAK SU TORBASI İYİ GELİR Mİ?
Sıcak bir banyo yapmak ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur. Karın bölgesine sıcak su torbası koyarak bu bölgedeki bulunan kasların kasları gevşetebilir, adet kramplarının etkisini azaltabilirsiniz. Isı, rahim kaslarının ve etrafındaki dokuların gevşemesine yardımcı olur.